Sve veći interes za svežim, prirodno očuvanim i kvalitetnim prehrambenim proizvodima koji su što je moguće manje hemijski tretirani, nameće proizvođačima zadatak da obrate posebnu pažnju na usavršavanje metoda koje produžavaju trajanje i koje isključuju veštačke aditive i konzervanse. Samo tako će zahtevi potrošača biti ispunjeni, a i proizvođači će biti na dobitku – ne samo da će uspeti da zadrže, već će biti u prilici i da prošire tržište.
Proizvodi Messer Tehnogasa našli su preko 300 različitih primena u svakodnevnom životu, a najvažnije primene u prehrambenoj industriji su sledeće:
-
Pakovanje životnih namirnica (MAP – Modified Atmosphere Packaging) je poseban tretman već gotovih proizvoda koji štiti od oksidacije namirnice koje sadrže masti i aromatične materije, održava svežinu namirnica, obezbeđuje duži rok trajanja proizvoda bez promene boje. Modifikovana atmosfera predstavlja vodeću tehnologiju očuvanja prehrambenih proizvoda čime se produžava vek trajanja upakovanih proizvoda i smanjuje kvarenje hrane
-
Brzo zamrzavanje životnih namirnica radi očuvanja dobrog kvaliteta (jagodičastog voća, testa, mesa i dr.)
-
Gaziranje napitaka: dodavanje gasovitog ugljen-dioksida daje prijatan ukus, omogućava održavanje arome i boje, smanjuje mikrobiološki uticaj, stabilizuje penu kod piva i dr.
-
Hlađenje proizvoda u transportu: uz pomoć tečnog azota, suvog leda, kao i klasičnim sistemima „termoking“ i dr.
-
Gajenje i transport žive ribe: ubrzava se rast i postiže efikasnija ishrana
-
Čuvanje vina i voćnih sokova pri skladištenju i pretakanju: gasovitim azotom u rezervoarima i cevovodu usporava se oksidacija, povećava trajnost proizvoda, održava se aroma i boja i smanjuje mikrobiološki uticaj
-
Pakovanje vode, negaziranih pića i ulja, ukapavanjem tečnog azota u limenke i PET ambalažu, radi stabilizacije pakovanja ostvaruje se nadpritisak u ambalaži i održava zaštitna atmosfera čime se izbegava oksidacija proizvoda, obezbeđuje nepromenjeni kvalitet proizvoda
-
Skladištenje voća CA (Controlled Atmosphere): ubacivanjem gasovitog azota i niske koncentracije kiseonika i ugljen-dioksida usporava se metabolizam čuvanog voća –dodatnim hlađenjem i konstantnim vlaženjem, voće mesecima ostaje sveže. Primenom „banana gasa“ (smeša azota i etilena) za dozrevanje banana reguliše se ponuda zrelih proizvoda na tržištu
-
Usitnjavanje (kriogeno mlevenje): primenom tečnog azota sprečava se gubitak arome, povećava se efekat mlevenja i zadržava kvalitet proizvoda (začini, kakao, kafa i dr.)
-
Staklene bašte: primenom ugljen-dioksida povećava se prinos poljoprivrednih proizvoda
Svi gasovi koje Messer Tehnogas AD koristi u prehrambenoj industriji nalaze se na pozitivnoj listi aditiva – gasova (FOOD GRADE) čiji se kvalitet proverava i ima deklaraciju po Zakonu o bezbednosti hrane – Pravilniku o prehrambenim aditivima (Sl. List RS, br. 66/2013). Po HACCP standardima, gasovi i gasne smeše u prehrambenoj industriji dobili su nazive Gourmet gasovi.
Messer snabdeva kupce Gourmet čistim gasovima i gasnim smešama za industriju hrane:
Gourmet C - Ugljen-dioksid
Gourmet N - Azot
Gourmet O - Kiseonik
Gourmet A - Argon
Gourmet N70 - 70% azota i 30% ugljen-dioksida
Gourmet O70 - 70% kiseonika i 30% ugljen-dioksida
Gourmet O80 - 80% kiseonika i 20% ugljen-dioksida
Gourmet N60 - 60% azota i 40% ugljen-dioksida
Gourmet N50 - 50% azota i 50% ugljen-dioksida
Gourmet L - Azot-suboksid
Gourmet H - Vodonik